Gallery

Contacts

PC585 PC1616 / PC1832 / PC1864 Alarm Kontrol Panelleri

DSC Panel Kullanım Klavuzu

Dsc alarm dünyaca ünlü kaliteli Kanada malı bir alarm sistemidir.Sorunsuz çalışır. LCD ekranlı olup,postane hattı ve opsiyonel olarak GSM hattı takılabilen ve bu iki hattı aynı anda kullanabilme özelliğine sahip bir alarm panelidir.  Kullanım amacına ve bölge sayısına göre farklı şifre paneli kullanım durumu olabilir. Genel olarak tuş takımları, numara tuşları, acil yardım tuşları, durum ışıkları ve bölge ışıkları olmak üzere 4 ana bölümden oluşmaktadır.  Temel sistem fonksiyonlarının kullanımında farklılık göstermez. DSC alarm panelini programlamak, kurulumunu ve ayarlarını yapmak için ihtiyacınız olan bilgileri içeren klavuz yer almaktadır.
 

İÇİNDEKİLER

1) Sisteminizi Kullanmaya Başlamadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar;  
2) Uyarılar
3)Sistemdeki Tanımlamalar ve Siren Sesi Çeşitleri Anlamları
4) Alarm Sistemi Basit Kurma kapama seçenekleri
5) Tuş Takımı (Keypad)
6) Acil Durum Tuşları
7) Şifre İşlemleri
8) Kapı Zili Özelliği (chime)
9) Alarm Hafızası
10) Hata/Uyarı Görme (Trouble)
11) Hızlı Kurma
12) Bölge iptali (Bypass)
13)  Şifre Panelinden Yapılan Ana işlemler
14) Uzaktan Kumanda İle Kurulum
15) Tarih Saat Ayarı
16) Giriş Süresi iptalli kurulum
17) Paneli Resetleme
18) Programlama şifresi değiştirme
19) Düzenli Bakım Ve Cihaz Temizliği

 

 
1) Sisteminizi Kullanmaya Başlamadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar; 

*Alarm sisteminizin yetkili bir personel tarafından montaj edildiğine emin olun.
*Kullanım Klavuzunu Mutlaka Okuyunuz. Kullanıcı ayarları dışındaki montajcı ayarlarını montajcınıza danışmadan değiştirmeyin.
*Cihazların sağlamlığını görsel olarak kontrol ediniz.
*Sistemin elektriği olduğunu kontrol ediniz. (Prize doğrudan takılabilir cins olabilir)  
*Sistemin AiM ile bağlantısı telefon hattı üzerinden gerçekleştiği için sistemin bağlı olduğu telefon hattının çalıştığını kontrol ediniz.

 
 2) Uyarılar.
* Elektriğiniz kesildiğinde Alarm Sistemi içinde bulunan akü sayesinde çalışmaya devam edecektir. Bu kesinti uzun sürer ise Alarm Sistemindeki akünün bitmesine sebep olur ve sistem çalışamaz duruma gelir. Böyle bir durumu Sisteminize bağlı olan Harici Siren sabotaj olarak algılayıp, kendi içindeki akü bitene kadar çalmaya başlayacaktır.
* Sistemin belirli aralıklarla tüm olarak test edilmesi önerilir. Sistem READY konumunda iken, 2 saniye süreyle şifre panelinin ışıkları, sesi ve sirenler test edilebilir.
    (*6 Ana şifre 4 ##)
*  Alarm Sisteminde kullandığınız şifre ve parola size özeldir, lütfen paylaşmayınız.
 

3) Sistemdeki Tanımlamalar ve Siren Sesi Çeşitleri Anlamları

 
*Alarm paneli;  Alarm sisteminin tüm fonksiyonlarını yönlendiren ve tüm ekipmanların bağlı olduğu merkezdir. Model ve çeşidine göre kablolu veya kablosuz sistemlerle haberleşme sağlayabilir.
*Şifre paneli; Alarm sisteminin yönetiminin yapıldığı cihazdır. Alarmın devreye alınması,devreden çıkartılması ve diğer yapılan tüm işlemlerin geneli şifre paneli üzerinden gerçekleşir.
*Pır Dedektör; Hırsız alarm sistemlerinin en önemli elemanlarından olan PIR sensörleri ortamdaki varlık ve hareketi algılayan elektronik sensörlerdir. PIR sensörleri, içindeki sensörün önündeki nesnelerin sıcaklığına ve yüzey özelliklerine bağlı olarak değişen IR kızılötesi radyasyon oranındaki farklılıkları algılar.
*Manyetik Kontak; Hırsızlık bakımından risk altında olan kapı, kepenk, pencere, sürgülü kapı, havalandırma kapağı, kasa kapısı gibi yerlerin güvenliğini sağlamak için oluşturulmuş elektronik sistem düzeneğidir. Kablolu ve kablosuz çeşitleri vardır.
*Duman Dedektörü; Duman dedektörü yangın belirtisi olan duman, ısı, ışık ya da gazı algılayıp sinyal veren bir cihazdır. Kablolu ve Kablosuz çeşitleri vardır.

*Dahili siren; İç mekânlarda kullanılarak, kullanıcıya uyarı veren yardımcı bir uyarı sistemi olan dâhili siren, her türlü güvenlik ihmaline karşı tetikte ve farkında olma şansı tanır.Alarm anında yüksek seviyeli ses ve ışık sinyalleri ile çevredekileri uyarırlar.
*Harici siren; Harici sirenler hem ışık hem de sesli bir alarm sistemidir. Yüksek sesli çıkışı ile alarmı uzak mesafedekilerin duymasını sağlar hem de yanıp sönen ışık sistemi ile nerede hırsızlık vakasının olduğunu kolaylık ile bulmanıza yardımcı olur.

Alarm Sisteminiz 2 farklı türde ses üretebilmektedir.
 1. Sürekli Siren: Soygun ve Panik Alarmı durumunda çalar.
 2. Kesik ve Artan Siren: Yangın Alarmı durumunda çalar.


4) Alarm Sistemi Basit Kurma Kapama Şeçenekleri

 

*Genel kurma; Sistem, sadece READY ışığı (Yeşil) yandığı zaman kurulabilir. READY ışığının yanması, sistemin kurulmaya hazır olduğunu, sistem bünyesindeki bölgelerin aktif olmadığını belirtir. Sisteme doğru şifre girildikten sonra, sistem tarafından, kullanıcıya tanınan çıkış süresi (Exit delay) başlar. Çıkış süresi bitene kadar, belirtilen kapıdan çıkış yapılmalıdır. Böylece, sistem kurulmuş olur ve READY ışığı sönerek ARMED ışığı (kırmızı) yanar. Çıkış süresi isteğe bağlı olarak değiştirilebilir. Yanlış şifre girilir ise # tuşuna basarak şifre panelinden giriş işlemine en baştan başlanabilir. Sistem, şifre panelleri yardımıyla farklı şekillerde kurulabilir.
Dışarıda (Away) Kurma; Evde kimsenin olmadığı durumlardaki (Genel) kurma tipidir. Tüm bölgelerin kurulmasını sağlar. “Away – Dışarıda” modunda kurmak için giriş şifresi girilir ve belirtilen kapıdan çıkış yapılır. LCD şifre panelinde simge ile gösterilen fonksiyon tuşuna, ledli şifre panellerinde ise F2, “away” ya da sadece 2 nolu tuşa 2 sn. süreyle basılarak “Dışarıda Kurma” yapılabilir. Giriş şifresi yanlış girilirse, # tuşuna basılıp işlem tekrarlanır. Çıkış süresi bitince sistem tümüyle kurulmuş olur.
 İçeride (Stay) Kurma; Önceden belirtilmiş tüm çevre bölgelerinin kurulmasını, ancak içerideki bölgelerin (stay/away tanımlanmış bölgelerin) kurulmamasını sağlar. İçeride kişiler varken içeri giriş alanlarının korunması durumundaki kurma tipidir. Giriş şifresi girilir, ama belirtilen kapıdan çıkış yapılmaz ise sistem “Stay” konumunda kurulmuş olur. LCD şifre panelinde simge ile gösterilen fonksiyon tuşuna, ledli şifre panelinde ise F1, “stay” ya da 1 no. lu tuşa 2 sn süreyle basılarak “İçeride Kurma” yapılabilir. “Stay” durumunda, aktif olan ve pasif olan bölgeler programlanmış olmalıdır. Stay konumunda kurulum yapılır ise “Stay” programlanmış bölgeler otomatik devre dışı moduna geçer. Mekan içinde bulunduğunuz sürelerde alarm sisteminizi kurmak istiyorsanız, bu isteğinizi mutlaka teknik servise bildiriniz.  

Saat ile Kurma; Alarm sisteminiz otomatik olarak daha önceden ayarlanan bir zamanda kurulabilir. Gerekli programlama için ve sistemin düzgün çalışabilmesi için, sistem tarih ve saatinin doğru olması gerekmektedir.    

Alarm Sistemi Kapama;  Sistem, şifre panelleri yardımıyla kapatılabilir. Sistem kuruluyken şifre paneline geçerli şifrelerden biri girildiğinde sistem kapatılmış olur. Hatalı bir işlem yapıldıysa # tuşuna basılıp işlem sıfırlanır ve tekrar şifre girilir. Şifre paneline ulaşmak için, giriş süresi veren kapıdan giriş yapılmalıdır. Giriş süresi veren bölgeden giriş yapıldığında, daha önceden ayarlanan süre içinde doğru şifrelerden birinin sisteme girilmesi gerekir, aksi takdirde alarm çalar.  

 
 
 

5) Tuş Takımı (Keypad) 

Alarm Sistemi ile ilgili tüm işlemlerin yapılabileceği üründür. Ekranı (veya LED göstergeleri ile) ve klavyesi ile sistemi kontrol etmeye yarar. Sisteme şifre vb. komut girişi Şifre Paneli üzerinden olur.

*Memory Alarm panelinizin hafızasında bir olay olduğu takdirde yanar. Alarm sisteminde bir alarm durumu meydana geldiğini belirtir
*ByPass Alarm panelinizde bypass edilmiş bölge/bölgeler olduğunu gösterir. Bazı bölgelerin alarm sistemi tarafından dikkate alınmadığını belirtir.
*Ready  alarm sisteminin kurulmaya hazır olduğunu belirtir. READY ışığı yanmıyor ise bütün kapı ve pencerelerin kapalı olup olmadığı,hareket dedektörlerinin kapsadığı alanlarda hareket olup olmadığı kontrol edilmelidir.*Armed kırmızı ışık alarm sisteminin kurulmuş olduğunu belirtir.
*Trouble Sistem ışığıda denebilir. sistem ışığı, alarm sisteminde bir problem ya da arıza olduğunu belirtir.
*Program Alarm panelinize Mühendislik şifresi ile Müdahale edildiği zamanlarda yanacaktır.
*Away Alarm panelinize bağlı olan bütün dedektörler aktif halde olduğu zaman yanacaktır. Alarm kurulu anlamına da gelir.
* Fire Sisteminize duman dedektörü bağlantısı yapılmış ise bu bölgelerden alarm geldiği durumlarda yanacaktır.
* Stay Alarm paneliniz kısmi olarak kurulduğu zamanlarda yanacaktır. Alarm kurulu anlamına da gelir
* Chime Kapı çanı özelliği aktif olduğu durumlarda ekranda yer alacaktır.
* AM, PM Alarm panelinizin Saat ayarı 12 Saat formatında ayarlanmış ise ekranda olacaktır. (AM = Öğleden Önce PM Öğleden Sonra anlamına gelir.)
* ALARM Alarm Sisteminiz kurulu olduğunda herhangi bir alarm olayı gerçekleştiğinde ekranda çıkacaktır.
* OPEN Alarm panelinize bağlı olan dedektörlerden biri veya bir kaçı açık olduğu durumlarda ekranda olacaktır.
* AC Alarm panelinize gelen elektrikte arıza durumunda yanacaktır.
* Night Alarm paneliniz Gece Modunda kurulu olduğu takdirde aktif olacaktır.
* System Bir ya da birkaç durumda aktif olabilir. Hafızada alarm bilgisi olduğu durumlarda aktif olacaktır. ByPass edilmiş Bölge (Zone) ya da Bölgeler (Zone) var ise aktif olacaktır. Sistemde genel bir hata ya da arıza olduğu durumlarda da aktif olabilir.
* Ready Işığı (Yeşil) Alarmınızın kurulmaya hazır olduğunu gösteren ışıktır.
* Armed Işığı (Kırmızı) Alarmınızın kurulu olduğunu gösteren ışıktır.

*kare tuşu (#)  sistemde genel olarak yanlış yapılan kodlamaların silinmesi ya da sıfırlanmasında ve programlama işlemlerinde çıkış amacıyla kullanılır.
*Yıldız Tuşu (*) programlama menülerine giriş tuşu olarak kullanılır.
6) Acil Durum Tuşları
 
Ambulans butonudur. Acil sağlık sorununun Alarm Haber Alma Merkezi’ne hızlıca iletilmesi için kullanılır.

Panik butonudur. Mekanda acil bir panik durumu olduğunda Alarm Haber Alma Merkezi’ne bildirilmesi için kullanılır.

Yangın/itfaiye butonudur. Yangın durumunun Alarm Haber Alma Merkezi’ne hızlıca bildirilmesi için kullanılır.

 
7) Şifre İşlemleri
Şifre verme değiştirme (Sadece ana (master) şifreler ile yeni şifreler tanımlanabilir/silinebilir. Şifreler standart olarak 4 hanelidir. Alarm sisteminize 47 adet kullanıcı şifresi tanımlayabilirsiniz.)

* Ana (Master) Şifre Tanımlaması;  Ana Şifre (Master) kullanıcı numarası ‘40’ tır. Fabrikasyon ana şifre 1234’türŞifreyi değiştirmek için aşağıda gösterilen şekilde tuşlama yapılmalıdır.

*5 (mevcut master şifre girilir) (40 tuşlanır) yeni master şifre girilip ##  ile sonlandırılır.

 

 *Yeni Kullanıcı Şifrelerinin Tanımlanması:  Kullanıcı numaraları iki basamak halinde girilmelidir. yeni şifrelerin girilmesi için;
[*5] [Master şifre] [iki haneli kullanıcı numarası] [dört haneli yeni kullanıcı şifresi] girilir ve ## ile işlem sonlandırılır.
 
  *Var Olan Şifrelerin Silinmesi

[*5] [master şifre] [kullanıcı numarası] [*] ##  ile sonlandırılır.

 
  *Var Olan Şifrenin değiştirilmesi;

[*5]  [master şifre] [değiştirilecek 2 haneli kullanıcı kodu] [yeni şifre] ## ile sonlandırılır.

 
 
 
8) Kapı Zili Özelliği (chime)
  Alarm Sistemi kapalıyken belirli bir pencere ya da kapı açıldığında, kapı ziline benzer bir ton sesinin Alarm Panelinden duyulması için kullanılan fonksiyonudur.  
  [ *4 ] tuşlayarak kapı zili fonksiyonu aktif/pasif hale getirilir. Kapı zili fonksiyonu aktif hale geldi ise, arka arkaya 3 tane bip sesi duyulur. Kapı zili fonksiyonu pasif hale geldi ise, 1 tane uzun bip sesi duyulur. Bu özelliği aktif hale getirmek (açmak) ve pasif hale getirmek (kapatmak) için [*4] kombinasyonu tuşlanır. Ardından # tuşuna basılır.   
 
 
9) Alarm Hafızası Memory;
  Sistemde meydana gelen alarmların bölgeleri görülebilir.Sistemin son kurulmasından sonra oluşan alarmları görebilmek için [*3] tuşlarına basılmalıdır. Alarm gelen bölgelere karşılık düşen LED’ler yanacaktır. Ardından [#] tuşuna basılır. Bu tuş READY durumuna dönmek için kullanılır.  Alarm hafızası, Alarm Sisteminin her aktif hale getirilişinde (devreye alınışında) sıfırlanır. Böylece alarm hafızasına bakıldığında sadece son devreye almadan sonra oluşan yeni alarmlar görülür.
 
 
10) Hata/Uyarı Görme (Trouble)

  Şifre Panelindeki UYARI ışığının yanması, sistemde bir hata/uyarı olduğunu belirtir. Hata giderilene dek Şifre Panelindeki  ışık yanık kalır ve Alarm Sistemi belirli periyotlar ile bip sesi verir. Hatanın nedenini görmek için [*2] tuşlarına basılmalıdır. Bu tuşlara basıldıktan sonra yanan LED numarası hatanın nedenini belirtir.  
 (1) numaralı LED yanık ise: teknik servise haber verilmelidir. (Akü bitmesi, sistem arızası vs.)
(2) numaralı LED yanık ise: Elektrik kesintisini belirtir. Alarm panelinize elektrik gelmiyor veya düşük voltaj geliyor olabilir. Bu uyarı durumunda HATA/UYARI ışığı yanar ancak bip sesleri gelmez. Sistem belirli süre aküsünden beslenebilir.
(3) numaralı LED yanık ise: Telefon hattı problemi vardır. Telefon hattı kesilmiş, kopmuş veya iptal olmuş olabilir.
(4) numaralı LED yanık ise: Sisteminizin,  alarm merkezi ile arasında haberleşme sorunu var demektir. Haberleşme tekrar kurulduğunda kendiliğinden düzelir.
(5) numaralı LED yanık ise: Zone (bölge) hatası vardır, yani çalışmayan bir ya da birden çok dedektör bulunmaktadır. En az bir bölge (zone) TROUBLE (hata) durumundadır. Bir kere daha [5] tuşuna basılarak bölge (zone) hatasının hangi bölgeden geldiği incelenir. Bu durumda yanan LED hata veren bölgeyi belirtir.   

(6) numaralı LED yanık ise: Bir bileşen yerinden sökülmüş, kapağı açılmış durumdadır. Bu hata Zone Tamper hatası olarak adlandırılır. Bir kere daha [6] tuşuna basılarak hatanın bölgesi incelenir. Bu durumda yanan LED hata veren bölgeyi belirtir. Mevcut dedektörler kontrol edilmelidir.
(7) numaralı LED yanık ise: Bölge pili azalma problemi vardır. [7] tuşuna basılarak hangi bölgenin pilinin azaldığı görülebilir. [7] tuşuna tekrar basılarak hangi uzaktan kumandanın pilinin azaldığı görülebilir. Bu problem kablosuz sistemler için geçerlidir. Kablolu sistemler için geçerli bir komut değildir.
(8) numaralı LED yanık ise; Sistemin saat ve tarih ayarı yapılmamıştır.  

 

 

11) Hızlı Kurma
[*0] tuşlarına basarak Alarm Sistemi şifre girilmeden aktif hale getirilebilir. Ancak aynı şekilde Alarm Sistemi kapatılamaz. Kullanım amacı şu şekilde açıklanabilir. Alarm panelinizin şifresini bilmesini istemediğiniz fakat alarmı kurması gereken kişilerin, alarmı rahatça kurabilmesi için kullanılan bir özelliktir.  
 
 
12) Bölge iptali (Bypass)
  Bölge iptal özelliği, Alarm Sistemi aktif hale getirilmeden önce, istenilen bölgelerdeki dedektörlerin devre dışı bırakılması için kullanılır. İptal edilen bölgeden gelen alarmlar sistem tarafından dikkate alınmaz. Bölge İptali sistem aktif hale getirilmeden önce yapılmalıdır. Sistem kurulu iken bölge iptali (bypass) yapılamaz. Sistemin kurma-kapatma sonunda iptal edilen (bypasslanan) bölgeleri sıfırlanır.  Bypass yapmak için;
[*1]  tuşlarına basarak Bölge İptali (Bypass) bölümüne girilir. Ardından iptal edilecek bölgelerin 2 basamaklı numaraları girilir. Bypass yapıldığında her iptal olan bölgenin ışığı yanık konuma geçer. Yanlışlıkla iptal edilen bölgeler için aynı işlem tekrarlanarak bölge tekrar aktif hale getirilir.
 Örnek olarak 2 Numaralı Bölgeyi iptal (Bypass) edersek:  [*1] [*4] [#]
Daha fazla bölgeyi de ayni anda iptal edebilirsiniz. Örnek olarak; [*1] [01] [03] [05] # şeklinde işlem bitirilir.

Sisteminizde arızalı olan bölge varsa, Sisteminiz teknik servis kontrolüne kadar bölge iptali yapılarak (bypasslanarak) kullanılabilir.

 
 
13)  Şifre Panelinden Yapılan Ana işlemler

[*0] Arm hızlı kurma
[*1] Bypass-bölge iptali
[*2] Trouble (hata uyarı gösterme)
[*3] Memory (alarm hafızası)
[*4] Chime (kapı zili fonksiyonu)
[*5] Codes (şifre değiştirme)
[*6] Tıme (zaman işlemleri)
[*72] Yangın sistemini resetleme

 

 

14) Uzaktan Kumanda İle Kurulum

Sisteminize tanımlanmış Uzaktan Kumanda var ise Alarm sisteminizi kumanda yardımı ile aktif hale, pasif hale getirebilir, devreden çıkarabilir ve Alarm İzleme merkezinize Acil Durum (Panik) bildirimi yapabilirsiniz.  

 
15) Tarih Saat Ayarı

[*6] [master şifre] [1[ saat dakika ay gün yıl girilir. # tuşlanır.

 
16) Giriş Süresi iptalli kurulum
 
Bu fonksiyonun kullanım amacı, alarmı devreye aldığınızda size verilen çıkış süresi tamamlandığı zamandan itibaren sisteminizde mevcut olan tüm dedektörler herhangi bir hareket yada olay algıladığında şifre giriş süresi olmaksızın ani olarak devreye girecektir. Alarm sisteminiz çalmaya başlayacaktır. 
Kullanımı; [*] [9] [kullanıcı şifresi]
 
17) Paneli Resetleme
[*8] [5555] [999] [5555] [999] [5555] #
 

18) Programlama şifresi değiştirme

[*8] [5555] [006] [yeni şifre] ##

 

19) Düzenli Bakım Ve Cihaz Temizliği

Cihazların tozunu hafif nemli bez ile alabilirsiniz.
Cihazların temizliğinde aşındırıcı, çözücü, alkol, tiner, çamaşır suyu vb. maddeler kesinlikle kullanmayınız.
Cihazları yerinden sökmeyiniz.
Cihazları açmak için sert keskin metal obje kullanmayınız.
Cihazları açmaya çalışmayınız.